Sjuksköterska i vården!

IMG_20150204_131711Vart är vi påväg?

Nu när jag legat hemma i soffan förkyld hela dagen, har jag haft tid att fundera en del och måste skriva av mig!

Jag har mellan febertoppar, alvedon, nässpray och näsdukar legat och funderat på vart vården är påväg. Försökt tänka på vad man måste göra för att få förändring!?

När man kommer till jobbet och vi redan har 4 överbeläggningar, får höra att det är fullt på akuten, vi kan inte säga nej till någon och vi får inte in mer personal. Ja vad gör man då, vissa ger upp, blir sjuka, utbrända åker hem. Andra kämpar på bäst de kan.  Det är tufft både psykiskt och fysiskt när det är på detta vis, och när detta på något sätt blivit vardag och verkar accepteras av de högre upp i vårdkjedjan, känns det hopplöst.

Visst är det jobbigt för oss på golvet, men tänk på alla patienterna som riskerar felbehandling eller att man missar något? Ska vi inte längre bedriva en patientsäker vård?

Vems skyldighet är det att vården ska vara patientsäker? Min? Jag kan tyvärr inte garantera den!

Känslan som jag och mina kollegor får när vi känner att vi inte hinner med våra patienter är obeskrivlig. Känslan av tomrum är total och vi mår inte bra! Inte på jobbet och inte hemma, för när vi är hemma ligger känslan av maktlöshet kvar. Man är trött att försöka göra sig hörd till en ledning som det känns alltid slår dövörat till!?

Innan varje pass har man redan lite ont i magen och hoppas att läget ska se bättre ut, men man blir nästan alltid besviken!

Jag kan tycka att det inte ska vara så svårt att åtgärda de problemen vi har idag. Det första vi måste göra är att se till att vi inte förlorar fler erfarna sjuksköterskor. Ge oss det vi vill ha, mer i lön och bättre arbetsmiljö! Jag kan förstå att arbetsmiljön kan ta tid att åtgärda, men ge oss då en dräglig lön för det arbetet vi faktiskt utför! Enda anledningen till att sjukvården idag fungerar är att alla kollegor jobbar över sin förmåga och vägrar svika sina patienter, vad är det värt? Hur länge orkar vi?  Ge oss en arbetsplan för hur vi ska komma fram till en dräglig arbetsmiljö inom en snar framtid.  Arbetsmiljön kan bara förbättras genom att vi blir fler sjuksköterskor, när vi blir fler sjuksköterskor lättar självklart arbetsbördan.  Se till att bli en attraktiv arbetsplats!

Sedan kan man inte bara skylla den arbetsmiljö som är idag på sjuksköterskebristen, arbetsmiljön består av så mycket mer. En sak jag känner behöver förbättrats är samverkan, och då menar jag samverkan på alla plan. Idag känner folk att ingen lyssnar på vad dem säger. De dem säger är inget värt. Jag skulle önska att varje medarbetare skulle få möjligheter att göra sin röst hörd och faktiskt bli lyssnad på. Känslan idag är tyvärr tvärtom.

Jaja nu ska denna feberyrande höna krypa ner i säng och försöka sova sig frisk

Godnatt!

I morgon blir en ny dag!

Lämna en kommentar

%d bloggare gillar detta: