Odla i pallkrage

wpid-20150701_225214.jpgKommer ni ihåg att jag skrev om att Förplantera grönsaker till trädgården för Stunder av lycka. Planen var ju att plantera alla försådda plantor i pallkragar ute på tomten.

Här får ni se hur det blev när plantorna faktisk fick komma i odlingskragarna.

Vi började med att bestämma vart vi ville ha våra pallkragar, sen kom vi på att vi ville ha grus runt, för att slippa de fula gångarna som kan bli i gräset. Nästa problem var hur vi håller gruset på plats. Vi beslutade oss för att bygga en träram sätta markduk. Vi ställde pallkragarna på plats fyllde på med grus runt om kragarna och jord i kragarana. Vi valde att ha dubbla pallkragar för att kunna odla det mesta i lådorna.

I år blev det potatis, morot, rädisor, rödbetor, salladslök, örter sallad, paprika, smultron och jordgubbar

Självklart var hela familjen med och jobbade =)

wpid-img_20150818_220709.jpgwpid-img_20150818_220614.jpgwpid-img_20150818_220521.jpgwpid-img_20150818_220452.jpg

Såhär fint blev det
Såhär fint blev det

 

36 tankar på “Odla i pallkrage”

 1. Hej!
  JAg ser att det är längesen du lade ut detta inlägg, men jag chansar att jag får svar ändå ?
  Lade ni endast träramen på marken eller grävde ni ner den? Hur har det fungerat mot ogräs?

  Svara
  • Hej!
   Vi la träramen direkt på marken sedan häftade vi fast en rejäl markduk. Sedan satte vi även markduk i varje pälskrage och vi har inte haft problem med ogräs alls ?

   Svara
 2. Väldig bra idé med gruset runt pallkragerna. Tack för bilderna som visar stegen i proceduren.
  ?
  Birgit Jörgensen

  Svara
  • Klart du får fråga…. vi hämtade ett släp med ca 800-1000 kg singel på Norells i Västerås flr ca 300kr ? så inte så fasligt dyrt.

   Svara
 3. Hej! Vad fint! Hur gjorde ni med grus läggningen, lade ni singel direkt på duken eller hade ni tex makadam också? Mvh Viktoria

  Svara
 4. Gammalt inlägg, men fortfarande lika aktuellt!

  Du skriver i en kommentar att ni har markduk även i pallkragarna. Det borde ju göra så att maskarna inte kan ta sig upp/ner hur som helst och förmodligen fryser ihjäl på vintern (det skulle de åtminstone göra här uppe i norr där vi bor). Hur har det fungerat nu efter ett par år? Planterar ni ut mask varje vår, eller har det gått bra ändå?

  Svara
  • Hej, ja absolut fortfarande lika aktuellt ? Vi har fortfarande gott om mask i våra pallkragar antar att det är för att de fixar att övervintra.

   Svara
  • Hej! Nej det är en vanlig markduk men valde att köpa svart, tror vi köpte just denna på biltema faktiskt. Den släpper igenom vatten bra =)

   Svara
 5. Hej!
  Superfint ! Undrar om ni grävde bort något av gräsmattan innan ni la markduken eller ni körde bara ovanpå?

  Tack ☺️

  Svara
  • Tack snälla 🙂 vi tog inte bort gräset utan la på en stark markduk och sedan singel bara. Markduken fästes i ramen men häftpistol för att minska risken att gruset ska rymma till gräset och begränsa ogräs från att ta sig in.

   Svara
 6. Hej!

  Fint! Hittade ni en markduk som var så stor eller har ni häftat den eller lagt den omlott eller liknade för att täcka hela ytan? Är det dubbla dukar i lådorna ? Den som redan ligger på marken och en extra i pallkragarna?

  Svara
  • Hej och tack.
   Vi har lagt den omlott sedan är det extra duk i pallkragarma japp. Vi häftade fast duken i ramen. Det har funkat hur bra som helst.

   Svara
 7. Hej undrar om ni tryckte ner de vassa kanterna på pallkragarna i markduken eller står de ”ovanpå”? Vi håller på att göra samma som ni gjort 🙂
  Hälsning Sara

  Svara
 8. Hur gör du med jorden i pallkragen? Byter du den varje år eller jordförbättrar du bara? Och, slipper du mördarsniglarna i kragarna när du inte har direktkontakt med jorden?

  Svara
  • Hej Anna. Jag jordförbättrar samt växelodlar en del för att motverka olika sjukdomar och jag har inte haft problem hittills 👍

   Svara
 9. Vilken härlig inspiration! Vi har blivit rekommenderade att ta bort gräsmatta och gräva ut under, vilket ni inte har gjort och det skulle verkligen vara skönt att slippa. Hur ser allt ut nu efter ett antal år, har det blivit några sättningar i marken och singlen blivit ojämn eller är det fortfarande så fint som det var från början? Skulle ni gjort annorlunda nu när ni ser hur det blivit på sikt? Det är just momentet gräva bort gräsmatta och lägga på fyllningsmassa under markduk och singel som är frågan om man måste göra 🙂

  Svara
  • Hej Anette. Vi har inga större sättningar och har inte behövt fylla på med grus. Har fler inlägg på bloggen med bilder på pallkragarna. Har nu även byggt som ett litet hus runt pallkragarna.

   Mvh
   Linda

   Svara

Lämna en kommentar

%d bloggare gillar detta: