Gravid vecka 10

2016-02-08 20.15.30Helt otroligt, jag är nu gravid i vecka 10. Helt fantastiskt, men jag frågar mig fortfarande när det är dags att börja tro att det är sant. Det känns fortfarande alldeles fööör bra för att vara sant, vågar inte riktigt ännu.

Detta är en del av vad det står på babyhjälp om att vara gravid i vecka 10

När du är gravid i vecka 10 är barnet 3-4 centimeter långt från huvud till stjärt. Mängden fostervatten ökar nu, vilket gör att barnet kan röra sig och träna sina armar och ben. Hela mängden fostervatten förnyas inom 24 timmar. Mot slutet av graviditeten finns det uppåt en liter fostervatten.

Livmodern är i vecka 10 stor som en apelsin och ligger dold i bäckenet (konstigt att jag redan känner mig supersvullen). Graviditetshormonerna kan nu göra att du är väldigt känslig och lättirriterad för saker som normalt sett inte skulle ha retat dig.

Ditt barns tillväxt är snabb som en raket när du är gravid i vecka 10. Det lilla barnet är nu av storleken som på ett sviskon, men inte alls lika skrumpet (även efter all tid som spenderas i vatten). Mellan huvud och stjärt mäter barnet ungefär 3-4 centimeter och vikten ligger på 4-5 gram. Faktum är att ditt barn nu verkligen tar en mänsklig form. Ben och brosk formas nu och små inbuktningar på barnets ben utvecklas till knän och vrister. När du är gravid i vecka 10 kan armarna redan böjas.

Nu bildas 20 tandanlag i barnets tandkött. Även andra system i barnets kropp är på gång i graviditetsvecka 10. Barnets mage producerar magsafter, njurarna producerar större mängder urin och om ditt barn är en pojke så producerar han redan testosteron.

Mammans kropp 

I vecka 10 känner du sannolikt av att du är gravid! Sannolikt är du även förstoppad (här har vi nog svaret till varför jag är så svullen)! För många blivande mammor orsakar de där irriterande graviditetshormonerna att den glatta muskulaturen i tjocktarmen latar till sig, vilket gör att du blir förstoppad. Fullkorn och grönsaker kan hjälpa, liksom ett ökat intag av vatten och regelbunden motion (lätt, när man redan har foglossning).

Det första som du kommer att märka när du är gravid i vecka 10  är en liten rundhet i nedre delen av buken. Denna kommer förmodligen att bli mer märkbar om du är liten till att börja med. Det är din ständigt växande livmoder som du kollar in – som nu är ungefär lika stor som en apelsin. Kan du inte se den är det dock inget att oroa dig för, den kommer att synas inom några veckor. (Jag ser snarare ut att vara i 6:e månaden, speciellt på kvällen..)

Den andra saken som du kanske märker när du är gravid i vecka 10 är alla de blå linjerna som plötsligt har dykt upp på huden, kors och tvärs över dina bröst och mage. Dessa synliga nerver kan vara särskilt framträdande om du är ljushyad, men även de med mörkare hy kan urskilja vad som verkar vara en levande och komplicerad vägkarta. Det du ser är ett utvidgat nätverk av vener som tar hand av transporten av den ökade blodtillförsel som behövs för att ge näring åt det växande barnet. När graviditeten fortskrider, kommer du också märka att venerna i händer och fötter verkar större och mer framträdande än tidigare. Under graviditeten så ökar i genomsnitt kvinnans blodvolym med 20 till 40 procent, vilket ställer höga krav på venerna. Så misströsta inte när dessa linjer dyker upp, utan bär dem med stolthet och med den tröstande vetskapen om att de kommer att försvinna för gott när din bebis föds och du inte längre ammar.
När du är gravid i vecka 10 finns det ungefär 100 milliliter fostervatten inne i den hinnsäck som barnet befinner sig i. När barnet föds kommer det här att finnas upp mot en liter fostervatten. Fostervattnets uppgift är att verka isolerande så att barnet kan hålla en konstant temperatur samt att det ska skydda mot stötar. Fostervattnet finns även för att barnets ska kunna röra sig och träna sina armar och ben. Allt fostervatten förnyas av fosterhinnorna inom loppet av 24 timmer.

Är du extra känslig just nu (fråga min man, han trippar nog lite på tårna emellanåt)? Humörsvängningar gör sig mest känt under veckorna 6-10, med en paus under den andra trimestern. Dessvärre bör du dock vara medveten om att de ofta återvänder under den sista trimestern.


Det mesta som står här stämmer in på mig just nu =)
Graviditetssymtom som jag har är foglossning, illamående, förstoppning, ömma bröst, lätt yrsel, trötthet, humörsvängningar och inte att förglömma den svullna magen. Den svullna magen som gör att jag nästan skäms för att gå ut, bara för att det syns så väl redan. Ingen som tror att jag ”bara” är i vecka 10, lägg sedan till den något stela gången av foglossningen på det. Men allt detta går att leva med, bara vi får vårt efterlängtade resultat!

Lämna en kommentar

%d bloggare gillar detta: